Son derece konforlu, hijyenik, kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir ortamda Iğdır il merkezinde hastalarımızı ağırlıyoruz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile alakalı sıkça sorulan sorulardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
01. Adet düzensizliklerinin tedavisi var mıdır?
Evet. Adet düzensizliği şikayeti ile başvurduğunuzda muayene ve ultrason yapılır, hormon ölçümleri ve kanamayı etkileyebilen kan değerleri ölçülür, gerekir ise rahim iç yüzeyinden veya rahim ağzından örnekler alınır. Muayene ve tetkikler ile adet düzensizliğin sebebi saptandıktan sonra nedene yönelik tedavi uygulanabilir.
02. Doğum kontrol haplarının yan etkileri var mı?
Sağlıklı kişilerde de olmak üzere, özellikle doğum kontrol hapların kullanmaya başladığınız ilk birkaç haftada hafif yan etkileri görülebilir. Bunlar memelerde dolgunluk, hafif mide bulantısı, şişkinlik hissi, Hafif ve lekelenme tarzında olan küçük ara kanamalardır. Bu etkiler geçicidir, vücuda zarar vermez ve ilaçların düzenli kullanımı ile hızlı geçer.
03. Hangi durumlarda rahim filmi çektirmeliyim?
Gebe kalamama nedenlerinden biri tüplerin kapalı olması veya rahim içerisinde yapışıklıkların olmasıdır. Çocuğu olmayan çiftler doktora başvurduğunda alınan hikayesinde kadının geçirdiği hastalıkları ve ameliyatları ve gebe kalamama süresi göz önüne alınarak rahim iç yapısını değerlendirmek ve tüplerin geçişi olup olmadığını görmek istenebilir. Genelde genç çiftler için gebe kalamama süresi bir yıl iken, daha ileri yaşta süre 6 ay veya daha kısa iken doğru tedavi yöntemini belirlemek için HSG yapılır. Hikayesinde ameliyat olan veya rahim ve tüpleri veya bağırsağı ve iç organları örten periton zarını ilgilendiren hastalıkları ve enfeksiyonları olan kadınlarda HSG değerlendirilmesi araştırmanın başında yapılmalıdır.
04. Normal doğum mu yoksa sezaryen doğum mu?
Gebelik ilerlediğinde bu soru anne adayları daha fazla meşgul ederken seçimin nasıl yapıldığını bilmek stresten uzaklaşmasını ve mutlu gebelik geçirmesini sağlar. Sezaryen ile doğum vajinal yol ile (veya diğer adı ile normal doğum) anne ve bebek için tehlike oluşturduğu durumlarda tercih edilir. Sezaryen tehlikeli durumun tespiti ile önceden planlayarak veya gebelik süresince veya vajinal doğum sırasında gelişen acil ve hayatı ve sağlığı tehdit eden durumlarda yapılır. Planlı sezaryen: -plasentanın doğum yolunu kapatan durumlarda, plasentanın yanlış ve fazla yapışma durumlarında -bebeğin doğum yoluna baş yerine ayak, makat ile girdiğinde veya rahim içinde yan durduğunda -rahim kasılmaların yırtılma ve önlenemeyen kanamalara sebep olabileceği durumu olan önceden sezaryen ile doğum yapma veya rahim myom ameliyatların geçirilmiş olma durumunda -bebeğin vajinal yol ile doğmasına engel olan rahatsızlığın olması (omurga ve karın açıklığı, hidrosefali denen kafa içinde su toplanması, teratoma denen tümörlerin varlığında olduğu gibi) -doğum yolunun kemik veya kas yapısının doğuma elverişli olmaması, dar olması durumunda -annenin ıkınma hareketleri ile olan vajinal yol ile doğuma imkan vermeyen kalp, beyin, akciğer, omuriliğin veya kemik hastalığın olması durumunda -annenin doğum sırasında bebeğe bulaşabilen genitalenfeksiyonun olması durumunda yapılır. Acil sezaryen : -Plasentanın ani ayrılması (dekolman plasenta) durumunda -Bebeğin kalp atımlarının düzensiz olması, zayıflaması ile gelişen acil durumlarda -Vajinal doğumda kasılmaların yetersiz olması ve doğumun ilerlememesi durumunda -Bebeğin doğum yolunda başın doğru dönme hareketlerin yapamaması, başının yanlış yerleşmesi sonucunda doğumun ilerlememesi durumunda yapılır. Gebeliklerin çoğunda vajinal doğum mümkün olur. Doktor tarafından risklerin doğru değerlendirilmesi sezaryen kararının doğru verilmesini sağlar. Unutulmaması gereken husus ise şu: hem vajinal doğum hem de sezaryen ile doğum sonucunda amaç sağlıklı annenin sağlıklı bir bebek kucağına almasıdır.
05. Gebelik öncesi yaptırmam gereken testler neler?
Gebeliğin sağlıklı başlaması için anne adayı gebelik öncesi muayene olmalı, genel sağlık durumu ve enfeksiyon ile bağışıklık durumu bilinmelidir. Gebeliği planlayan kadında genital organların muayenesi ve ultrason ile değerlendirilmesi, Pap-smear testi, vajinal sürüntünün enfeksiyon açısından değerlendirilmesi jinekolog tarafından yapılır. Genel kan testi, kan grubu, ana organlarının sağlık durumunu gösteren böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, tiroid hastalıkları gösteren testler, hepatit taramaları, HIV, sifilis taraması yapılmalıdır. Kızamıkçık enfeksiyon ve bağışıklık durumu değerlendirilmelidir. Tespit edilen hastalıkların ve enfeksiyonların gebelik öncesi tedavisi ve gerekli hepatit, kızamıkçık bağışıklığın sağlanması sağlıklı bir gebelik geçirilmesinde büyük rol oynar, bebeğin sağlıklı doğmasına katkıda bulunur.
06. Hamilelikte cinsel ilişkiye girebilir miyim?
Gebelik süresi bir kadının doğal yaşam süresidir ve cinsel hayat kısıtlanması yapılmaz. Sağlıklı gebelikte ilerleyen haftalarda dikkat edilmesi gereken nokta cinsel ilişki sırasında karın bölgesine basınç uygulanmaması, ilişki pozisyonu nedeni ile bebeğin basınç veya sarsılmalara maruz kalmamasıdır. Gebelikte vajinal flora hormonların etkisi ile değişir, bir miktar kuruluk ve hassasiyet artışı görülebilir. Uygun ve alerjik içeriği olmayan kayganlaştırıcı jellerin kullanılması hassasiyeti azaltabilir. Değişen flora vajinal akıntıların de daha sık olmasına, bazen enfeksiyonların gelişmesine de neden olabilir. Gebelikte akıntılar sık oluyor ve enfeksiyon tekrarlıyor ise, ilişki sırasında prezervatif kullanılabilir. Cinsel ilişkiden kaçınılması gereken durumlar ise: -vajinal kanama, düşük tehdidi -plasentanın rahim alt bölgesine yerleşmesi, plasenta kanamaların olması -su gelişi şüphesinin olması -erken rahim kasılmaların olması -rahim ağzı kısalığı ve erken doğum tehdidi durumudur. Cinsel ilişki durumu gebelik başlangıcında doktor ile konuşulmalı. Özellikle şüpheli durumlarda (kanama, su gelişi şüphesi gibi) doktora bilgi vermek ve doğru tavsiye almak güvenli davranmanızı sağlar.
07. Adet kanaması kaç yaşında başlar?
- Kız çocuklarının ilk adet kanaması yani MENARŞ, ortalama 11-14 yaş aralığında olur. Bu dönemde adet ile birlikte, vücutta kıllanma ve meme gelişimi de olur. Ancak bu yaş aralığı aileye, yaşanılan bölgeye ve beslenmeye de bağlıdır. 9 yaşından önce olurse erken, 16 yaşından sonra olursa da geç menarş olarak kabul ederiz. Erken ve geç menarşın araştırılması gerekmektedir, gerektiğinde tedavi edilmelidir.
08. Adet dönemi kaç gün sürer?
- Kişiden kişiye değişmekle beraber genelde 2 ile 6 gün arasında değişir. Daha kısa ya da daha uzun olması durumunda hormonal ya da organik sorunlar araştırılmalıdır. Ultrason ve kan testleri ile nedenleri tespit edilebilir.
09. Kadınların düzenli olarak yaptırması gereken testler?
- Cinsel hayatın başladığı andan itibaren düzenli olarak jinekolojik muayene ve smear yapılması gerekir. Smear aralığı risk faktörüne göre değişir. Kendi ve partneri tek eşli olan kişilerde normal çıkan bir smear sonucu ile diğer test 3 yıl sonraya kadar ertelenebilir. Ancak çok partnerli yaşantıda 6 ayda bir smear testi yapılması önerilir. Buna ek olarak HPV virüs testi de eklenebilir. Meme ile ilgili görüntüleme takibi ise ailesel ya da risk faktörüne göre belirlenir. 40 yaşından itibaren düzenli kontrol edilmesi gerekir. Son yıllarda bu yaşın küçülmesi nedeniyle, elle anlayamadığımız durumları tesbit için ultrason ve mamografi istenebilir.
10. Dış Gebelik Nedir?
Gebeliğin rahim dışında bir yerde gelişmesine dış gebelik denilir. Dış gebelik için risk faktörleri arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar, yapılan cerrahi girişimler, endometriozis ve apandisit sayılabilir. Dış gebelik belirtileri arasında vaginal kanama ile birlikte ya da kanama olmaksızın pozitif gebelik testi söz konusu olabilir.Tanı hastanın sorgulanması, fizik muayene, vaginal ultrasonografik inceleme ve laboratuar incelemeleri sonucunda konulur. Dış gebeliğin yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak gerekli tedavi planlanır. Dış gebelik genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Ancak bazen de gebelik haftası küçük ve hastanın kontrolü mümkün ise medikal tedaviler uygulanabilir.

Muayene olmak için randevu alabilirsiniz.

WHATSAPP